Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Dat kan met de 22-wekenprik en met de griepprik. Deze prikken verkleinen de kans om kinkhoest of griep te krijgen voor zowel de baby als jezelf.
22-wekenprik tegen kinkhoest
Kinkhoest wordt ook wel de ‘100 dagenhoest’ genoemd. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zorgt voor ernstige hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.
Elk jaar belanden er in Nederland ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest.
Je kind krijgt vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een vaccinatie aangeboden tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze een paar maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze extra kwetsbaar.
Als je jezelf tijdens je zwangerschap laat vaccineren, is je baby vanaf dag 1 beschermd. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week in de zwangerschap. Vandaar de naam 22-wekenprik.
Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. De prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en ook anderen niet besmetten. Nog een voordeel: als jij je laat vaccineren, heeft je baby zelf straks 1 prik minder nodig.
De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Je kunt wel bijwerkingen krijgen. Zoals hangerigheid, hoofdpijn of een gezwollen arm. Deze bijwerkingen zijn meestal vrij mild en gaan vanzelf binnen enkele dagen weer over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.
Griepprik
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden.
Pasgeboren baby’s hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van griep. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby minder kans om de griep te krijgen. Ook voor de zwangere vrouw is de griepprik zinvol, want als je zwanger bent kan griep ernstiger verlopen dan wanneer je niet zwanger bent.
Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen tegen het griepvirus aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Zo komen de antistoffen ook bij je baby. De baby heeft daardoor een kleinere kans om ernstige griep te krijgen in de eerste maanden na de geboorte. Als jij of je baby toch griep krijgen, zijn jullie meestal minder ziek. De kans is daarmee ook kleiner dat de baby naar het ziekenhuis moet.
De griepprik is veilig. Er is veel onderzoek naar gedaan. En vanuit andere landen weten we dat een prik nemen geen negatieve gevolgen heeft voor de baby en de zwangerschap. Als er bijwerkingen komen, zijn die bijna altijd mild en tijdelijk. De meest voorkomende bijwerking is een reactie rondom de prikplek, zoals roodheid. Daarnaast zijn hoofdpijn en een algemeen vervelend gevoel de meest voorkomende reacties. Binnen twee dagen is dit bijna altijd weer over.
Waar?
Om de vaccinaties te halen maak je zelf online een afspraak met het consultatiebureau. Dat geldt voor beide prikken.
Wanneer?
- De 22 wekenprik tegen kinkhoest kun je halen vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week, want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg geboren wordt.
- De griepprik kun je halen als je 22 weken of langer zwanger bent tussen 15 oktober en 1 maart. Griep komt namelijk vooral in de winter voor. En omdat de griepprik na ongeveer een half jaar is uitgewerkt is het minder zinvol om te vaccineren als je buiten de winter zwanger of uitgerekend bent.
Je kunt beide vaccinaties tegelijkertijd halen op dezelfde locatie. Beide prikken zijn gratis.
Meer informatie over de vaccinaties vind je hier.
Comments